Afko’s – deel I

Op internet kwam ik een leuke quiz tegen. Tegenwoordig wordt er heel veel afgekort, we spreken haast nooit meer in mooie volzinnen met volledige woorden, altijd maar haast. Zo ook op merken- en naamgebied. Nu ben ik benieuwd of jullie weten wat al die afkortingen betekenen. Een paar waren voor mij toch wel onbekend en kende ik dus ALLEEN als afko. Hier komen er een vijftiental.

1. DHL is een logistiek bedrijf dat onder andere post en pakketjes vervoert. Waar staat DHL voor?

  • a. Delivery Highspeed Letters
  • b. Distributie Hollandse Lastbrief
  • c. Dalsey, Larry Hillblom en Robert Lynn

2. Uw dagelijkse boodschappen kunt u onder andere kopen bij ALDI. Waar staat de afkorting ALDI voor?

  • a. Albrecht Discount
  • b. Alberto Discount
  • c. Alberich Leichtenstein Discount Institut

3. Voor de benaming van Ministeries worden vaak afkortingen gebruikt. Waar staat het Ministerie van VWS voor?

  • a. Ministerie van Verkeer, Waterstaat en Sport
  • b. Ministerie van Volkshuisvesting, Werkgelegenheid en Sociale Zaken
  • c. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

4. Het overheerlijke chocolademerk Milka is een afkorting van twee woorden. Welke twee?

  • a. Milk and Almonds
  • b. Milch und Kakao
  • c. Milch und Kalorie

5. De ANWB helpt al jaren mensen met pech weer op de weg. Waar is ANWB de afkorting van?

  • a. Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond
  • b. Algemene Nationale Wagen Bond
  • c. Algemene Nederlandse Wegenwacht Bond

6. Tefal is een aanbieder van keukengerei en strijkijzers. Van welke combinatie van materialen is Tefal de afkorting?

  • a. Tin, edelmetaal, faience en aluminium
  • b. Teflon en aluminium
  • c. Technisch keramiek, faience, aardewerk en lood

7. Met Wi-Fi krijgt u toegang tot draadloos internet. Volgens sommige bronnen zou Wi-Fi voor een afkorting staan van twee woorden. Welke woorden zijn dit?

  • a. wireless fidelity
  • b. wireless fiduciary
  • c. wireless filiation

8. Allerlei soorten fruit zijn verwerkt in de voedingsmiddelen van Hero, zoals frisdranken, jam en koeken. Van welke twee woorden is de bedrijfsnaam de afkorting?

  • a. Heinckell & Roth
  • b. Heck & Robijn
  • c. Heimrich & Robroch

9. ‘Bob jij of Bob ik?’ is een bekende slogan van een campagne tegen rijden onder invloed. Waar staat Bob voor?

  • a. Bekwaam Onder Bedoening
  • b. Bewust Onbeschonken Bestuurder
  • c. Bob is geen afkorting

10. ‘Deka’ in DekaMarkt is een afkorting van de initialen DK. Van welke twee namen zijn de initialen DK afgeleid?

  • a. Derk Katoen
  • b. Dennis Karel
  • c. Dirk Kat

11. Vodafone is een van de grootste telecombedrijven ter wereld en ook veel Nederlanders zitten bij Vodafone. Wat betekent Vodafone?

  • a. Vocal dialing fone
  • b. Voice data fone
  • c. Vornia & Dalio fone

12. ‘Voel je vifit’ is een bekende slogan van het desbetreffende merk. Voor welk gevoel staat de afkorting Vifit?

  • a. Verzorgd & Fit
  • b. Vitaal & Fit
  • c. Verzekerd & Fit

13. Yahoo is een groot Amerikaans bedrijf dat onder andere bekend is van hun zoekmachine. Van welke woorden is Yahoo de afkorting?

  • a. Yale (Universiteit) + Hoover (Instituut)
  • b. Young-Adult Houston Organisation Online
  • c. Yet Another Hierarchical Officious Oracle

14. Even een kroketje uit de muur halen, dat kan bij de Febo. Waar is Febo een afkorting van?

  • a. Frituur en Broodjes Onderneming
  • b. Frituur en Braad Onderneming
  • c. Ferdinand Bolstraat

15. Ola is een bekend ijsjesmerk, maar waar staat Ola voor?

  • a. Otto’s Lekkernijen Ambacht
  • b. Original Love Australian
  • c. Ola is geen afkorting
About these ads

17 gedachtes over “Afko’s – deel I

  1. voordat ik de vragen bekeek dacht ik : “Dit weet ik vast niet in het nederlands ….!” Ben er achter de koffie toch ingedoken en kwam er best behoorlijk uit ! Hersengymnastiek op de vroege morgen ! Een fijne dag Chantal, hier moet een normaal gesproken een zonnetje zijn neus laten zien maar tot nu toe zit hij nog over zijn oren in de mist :)

  2. @ Sas, ze lijken zo vanzelfsprekend vond ik…

    @ Mrs. T., tja, wie zal het zeggen…

    @ Han, wellicht is ook de Belgie-inslag een reden dat je niet alles weet…

    @ Natuurfreak, zo leer je nog eens wat (nuttigs)…

    @ AvdAa, geduld!

    @ Redstar, tja, maar kan ik controleren dat je ze ALLEMAAL wist… :-)

    @ Sjoerd, en… gevonden?

  3. ik hou van quizzen, en heb nog niet gespiekt…
    Hier komen mijn antwoorden:

    1C
    2A
    3A
    4B
    5A
    6B
    7A
    8B
    9B
    10A
    11C
    12B
    13A
    14C
    15C

    Wel veel écht Nederlandse afkortingen, heb dus hier en daar moeten gokken… ;-)

Opmerkingen, meningen of commentaar laat je hier achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s