Emoticons

Emoticon Deze week schreef Renske de Greef een leuke column in NRC Next, met als onderwerp ‘De Emoticon‘. Het was een leuke column, maar daarnaast ook best wel een beetje confronterend. Hoe zijn wij verworden tot een communicerend volk dat smileys nodig heeft om elkaar te vertellen wat we voelen, bedoelen en willen zeggen. Van lachende smiley, tot huilende, kussende, zwaaiende en knipogende (misschien nog wel de meeste gebruikte, zeker wanneer je iets cynisch bedoeld). Voor mensen die niet veel ophebben met sms en social media, zal dit onderwerp weinig zeggen, voor alle anderen zit er vast herkenning in. Nu is mijn oprechte belangstellende vraag: hoe vaak maak jij gebruik van emoticons om je verhaal te ‘illustreren’? En wat is je meest gebruikte -misschien daarmee ook favoriete- emoticon?

16 gedachtes over “Emoticons

 1. Ik kan geen emoticons in mijn blog plaatsen dus moet ik het met een omschrijving doen. Persoonlijk vind ik die dingen wel handig in de geschreven taal, want je hebt geen lichaamstaal dan om iets te verduidelijken of af te zwakken hé…

 2. Ik gebruik nooit smiley’s.
  Ook ben ik geen fervent gebruiker van internet.
  Een gesprek face too face geeft me groter plezier.

 3. Ik moest soms zoeken naar de betekenis van bepaalde emoticons. Zelf gebruik ik inderdaad meestal die knipoog, om aan te geven dat mijn blogtekstjes niet zo serieus genomen hoeven te worden ;-)

 4. Ik gebruik ze regelmatig. Vind het ook wel handig, omdat non-verbale communicatie toch heel anders is dan face to face communicatie.

 5. De smile is mijn favoriete emoticon :) Gebruik ze puur als ondersteuning van m’n verhaal maar gebruik er niet teveel. Overdaad schaadt.

 6. @ Allemaal, sorry dat ik dit weekend niet heb gereageerd, een weekendje internetvrij genomen, even geen zin in een computer of internet of wat dan ook… kan gebeuren… en is ook een goed teken…

 7. emoticons kunnen wat je op internet plaatst wel veel verduidelijken vind ik. De knipoog is vast mijn meest gebruikte, maar ook de lach en het tongetje als plagerij bedoeld staan vaak in mijn teksten of reacties. Op mijn smartphone staan wel emoticons waarvan ik de betekenis niet echt begrijp, zal ze toch eens moeten opzoeken op het net… ;-)

  Groetjes!

 8. @ Billy, toch ontgaat veel mensen de bedoeling, de manier waarop je iets zegt, kan toch anders worden uitgelegd… dat is het nadeel van niet ‘live’ communiceren… emoticons kunnen erbij helpen,maar vervangen de live talk niet m.i….

 9. da’s waar, Chantal. Ik heb zelf al enkele keren mogen ervaren dat wat ik als reactie achterliet helemaal anders aankwam dan hoe ik het bedoeld had. Sommige mensen lezen ook veel te oppervlakkig en houden ook geen rekening met de aard van de schrijver, zodat ze sowieso geen juist beeld hebben van wat je bedoelt. Een groot nadeel van het geschreven woord…

 10. @ Billy, helemaal met je eens… live kan soms net iets meer overbrengen, je kunt ook meteen iets rechtzetten, met mail o.i.d. gaat daar altijd tijd overheen… kostbare tijd…

Opmerkingen, meningen of commentaar laat je hier achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s